MAJADAHONDA 2017. Comemorarea a 80 de ani de la jertfa lui Mota si Marin. Nationalisti din toata Europa s-au adunat la Madrid.

A 80-a comemorare a sacrificiului legionarilor Ionel Mota si Vasile Marin a avut loc la Majadahonda in ziua de 14 ianuarie 2017. O zi insorita, ca de primavara, cu cer senin, si o multime de oameni veniti din Romania, Franta, Italia, Ucraina si – bineinteles – un mare numar de nationalisti spanioli, adunati pe platoul din fata monumentului ridicat in memoria celor doi romani care au cazut in 1937 pentru Spania si Hristos.

Dupa slujba religioasa de pomenire oficiata de un sobor de preoti ortodocsi si greco-catolici, au luat cuvantul, pe rand: preotul Marius Visovan – din partea Fundatiei George Manu, care a evocat sacrificiul celor doi eroi legionari, insistand pe semnificatia crestina a acestei jertfe; Miguel Menendez Pinar – presedintele Asociatiei pentru Custodierea Monumentului Mota-Marin, care a subliniat fratia dintre popoarele spaniol si roman, pecetluita de sangele celor doi eroi, precum si necesitatea unirii eforturilor in vederea
conservarii monumentului si perpetuarii cultului lui Mota si Marin; Sorin Olariu – in numele Miscarii Legionare, dand citire apelului transmis de comandantul legionar Dan Boghiu, din Elvetia – care a facut un apel la unitate de actiune in vederea apararii memoriei luptei anticomuniste si integritatii acestui monument; Pierre-Marie Bonneau – din partea Partidului Nationalist Francez (Partie Nationaliste Francais), transmitand un mesaj de unitate de actiune intre nationalistii din toate tarile europene, dupa modelul sacrificiului lui Mota si Marin. S-a dat citire si unui mesaj impresionant transmis de Andrei Tarasenko, liderul miscarii nationaliste ucrainiene Pravy Sektor, care a aratat ca, in Europa se confrunta cu mari amenintari precum agresiunea militara a Rusiei in Ucraina, care ameninta si alte tari precum Polonia, Romania si tarile baltice, dar si cu o acuta decadenta morala in occident, iar sacrificiul lui Mota si Marin trebuie sa fie pentru nationalistii de astazi un exemplu de unitate de actiune.

Seful national al Falangei spaniole, Manuel Andrino, a strigat apelul lui luptatorilor Mota si Marin, incheiat cu cuvintele: „Arriba Espagna!”, „Arriba Romania!”

S-au intonat Imnul legionarilor cazuti, Imnul tineretii legionare si Cara al Sol – imnul Falangei spaniole.

Monumentul si platoul din fata acestuia s-au aflat intr-o stare de curatenie deosebita, datorita eforturilor mai multor romani stabiliti in Spania, in frunte cu dl Calin Gabor, care ca – in fiecare an  – muncit pentru a inlatura efectele actiunilor anarhiste.

Sonorizarea a fost asigurata de un grup de romani din Spania, la initiativa lui Gelu Mesesan.

Dupa terminarea ceremoniei, conform unei traditii ramase inca de pe vremea cand la aceasta comemnorare participa insusi Horia Sima, a avut loc o reuniune festiva la un restaurant din Madrid, unde camarazi romani, spanioli si francezi au petrecut o

dupa-amiaza minunata, legand prietenii, cantand cantece nationaliste din tara fiecaruia din ei.

In zilele ce au urmat au fost vizitate locuri din Madrid legate de memoria luptei nationale si anticomuniste spaniole si romane.

La manifestarre a participat si o delegatie a Fundatiei Ion Gavrila Ogoranu.

Liked it? Take a second to support Dobrescu Florin on Patreon!

Lasă un răspuns