IOAN ROŞCA – PREZENT!

De la Mândra Făgăraşului primim trista veste a trecerii în Veşnicie unuia dintre ultimii participanţi la rezistenţa armată din regiune, luptătorul anticomunist Ioan Roşca.

Născut la 1 octombrie 1931, în satul Râuşor, comuna Mândra, a urmat prestigiosul liceu făgărăşean ,,Radu Negru”, unde a intrat îl legătură cu ultimele serii ale organizaţiei anticomuniste Frăţia de Cruce. Astfel avea să intre într-una dintre cele mai eficiente reţele de sprijin ale grupului de partizani de pe versantul nordic al Munţilor Făgăraşului, condus de Ion Gavrilă Ogoranu.

1963, la ieşirea din închisoare…

A fost arestat în 1951, în timpul examenului de bacalaureat, şi condamnat la 8 ani de temniţă, la care i s-a adăugat un supliment de 4 ani,  regimul.  Cei 12 ani de detenţie grea i-a trecut cu o verticalitate morală rar întâlnită, prin închisorile Jilava, Sibiu, Gherla, Aiud, precum şi în lagărele din Delta Dunării, Noua Culme, Grindu şi Periprava.

După Revoluţia din 1989, a fost unul dintre cei care au militat activ în cadrul AFDPR, pentru drepturile şi memoria celor ce şi-au sacrificat tinereţea în cea mai cumplită luptă împotriva regimului ateo-comunist.

În aceste ceasuri triste pentru familie şi cei dragi, Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu aduce un pios omagiu acestui dârz luptător care, asemenea brazilor, nu a înţeles niciodată să se îndoiască, în teribila luptă pe care a asumat-o şi a purtat-o, întreaga sa existenţă.

„Ca o lacrimă de sânge, a căzut o stea…”

IOAN ROŞCA – PREZENT!

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Ioan Roşca (al doilea din dreapta), împreună cu alţi foşti deţinuţi politici, printre care Octav Bjoza şi Nicolae Purcărea.

Primind o distincţie din partea voluntarilor Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu. Mai 2012.

Ioan Roşca (centru), în cimitirul de la Mândra. Mai 2012.

Liked it? Take a second to support Dobrescu Florin on Patreon!

Lasă un răspuns