IOAN ROŞCA – PREZENT!

De la Mândra Făgăraşului primim trista veste a trecerii în Veşnicie unuia dintre ultimii participanţi la rezistenţa armată din regiune, luptătorul anticomunist Ioan Roşca.

Născut la 1 octombrie 1931, în satul Râuşor, comuna Mândra, a urmat prestigiosul liceu făgărăşean ,,Radu Negru”, unde a intrat îl legătură cu ultimele serii ale organizaţiei anticomuniste Frăţia de Cruce. Astfel avea să intre într-una dintre cele mai eficiente reţele de sprijin ale grupului de partizani de pe versantul nordic al Munţilor Făgăraşului, condus de Ion Gavrilă Ogoranu.

1963, la ieşirea din închisoare…

A fost arestat în 1951, în timpul examenului de bacalaureat, şi condamnat la 8 ani de temniţă, la care i s-a adăugat un supliment de 4 ani,  regimul.  Cei 12 ani de detenţie grea i-a trecut cu o verticalitate morală rar întâlnită, prin închisorile Jilava, Sibiu, Gherla, Aiud, precum şi în lagărele din Delta Dunării, Noua Culme, Grindu şi Periprava.

După Revoluţia din 1989, a fost unul dintre cei care au militat activ în cadrul AFDPR, pentru drepturile şi memoria celor ce şi-au sacrificat tinereţea în cea mai cumplită luptă împotriva regimului ateo-comunist.

În aceste ceasuri triste pentru familie şi cei dragi, Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu aduce un pios omagiu acestui dârz luptător care, asemenea brazilor, nu a înţeles niciodată să se îndoiască, în teribila luptă pe care a asumat-o şi a purtat-o, întreaga sa existenţă.

„Ca o lacrimă de sânge, a căzut o stea…”

IOAN ROŞCA – PREZENT!

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Ioan Roşca (al doilea din dreapta), împreună cu alţi foşti deţinuţi politici, printre care Octav Bjoza şi Nicolae Purcărea.

Primind o distincţie din partea voluntarilor Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu. Mai 2012.

Ioan Roşca (centru), în cimitirul de la Mândra. Mai 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *