Bucureştenii au venit în număr mare pentru a-şi aminti de Ion Gavrilă Ogoranu şi de camarazii acestuia din rezistenţa armată anticomunistă. Foaierul Muzeului de Istorie al Bucureştiului – Palatul Şuţu – a devenit neîncăpător pentru mulţimea celor care au dat curs invitaţiei fundaţiei ce poartă numele eroului anticomunist. În marea lor majoritate tineri, dar nelipsind şi câţiva foşti deţinuţi politici, aceştia au vizionat excepţionalul documentar „Operaţiunea Grecia”, un film ce reconstituie acţiunile prin care Securitatea a capturat, în 1955, pe cei mai mulţi din membrii grupului de rezistenţă armată de pe versantul nordic al Munţilor Făgăraş.
Deosebit de interesantă a fost întâlnirea cu reputata realizatoare TV Lucia Hossu Longin, autoarea filmului, care a fost prezentă la eveniment. Aceasta şi-a putut stăpâni cu greu emoţia atunci când a evocat anii în care a realizat documentarele dedicate rezistenţei făgărăşene, de care s-a simţit în mod deosebit ataşată, poate şi ca urmare a firii blânde şi pline de dragoste a lui Ion Gavrilă Ogoranu, dar şi datorită dramatismului poveştii acelor tineri prinşi prin trădare şi executaţi de dictatura comunistă. Pe lângă recuperarea memoriei celor ce trăiau încă, doamna Lucia Hossu Longin a desfăşurat şi o amplă activitate de cercetare, d-sale datorându-i-se descoperirea enigmaticului Costică Niculescu, agentul Securităţii care a reuşit capturarea luptătorilor.
Doamna Hossu Longin a evocat dificultăţile pe care le-a întâmpinat în anii de după Revoluţie pentru a putea realiza şi difuza, în condiţii deosebit de ostile, epopeea cinematografică pe care cu toţii o cunoaştem ca „Memorialul Durerii” şi care a depăşit deja cifra de 200 de filme. Dar a deplâns şi situaţia precară din punct de vedere logistic în care este nevoită să muncească pentru a continua această operă de promovare a adevărului istoric.
Domnul Octav Bjoza, preşedinte al AFDPR şi subsecretar de stat pe problemele luptătorilor anticomunişti, a vorbit cu emoţie despre condiţiile dramatice în care l-a cunoscut pe unul din membrii grupului Ogoranu, Ion Ilioiu, cel capturat de Securitate după ce fusese rănit în luptă, şi torturat ani la rând prin mijloace psihiatrice, ori pe Ion Gavrilă Ogoranu, Olimpiu Borzea şi alţi luptători anticomunişti din zona Făgăraşului. Domnul Bjoza a arătat că mai sunt puţini foşti deţinuţi politici în viaţă, cerând celor tineri să profite de prezenţa lor în această lume pentru a cunoaşte advărul despre istoria recentă a României. D-sa a şinut să evoce întâlnirea cu aceşti luptători în închisorile comuniste, aceştia învăţându-l că se poate suferi în demnitate.
D-sa a răspuns celor interesaţi de evoluţia legilor referitoare la despăgubirile morale acordate foştilor deţinuţi politici, o realizare fiind faptul că de la 1 iulie a.c. indemnizaţiile beneficiarilor Decretului-Lege 118/1990 se vor dubla.
Deosebit de interesante au fost intervenţiile din sală ale d-nei Rodica Vulcănescu – văduva filosofului Ion Vulcănescu, şeful grupării de rezistenţă Graiu Sângelui – care a subliniat că în raportul Comisiei pentru condmanarea comunismului din România, grupul Ogoranu este prezentat în mod obiectiv şi apreciativ; d-nei Zoe Rădulescu – distinsa fiică a luptătorului anticomunist Gogu Puiu, născută în închisoare – care a arătat că nu este normal ca astăzi, anumite grupări, să încerce defăimarea lui Ogoranu sau a lui Valeriu Gafencu, precum şi faptul că societatea civilă trebuie să fie unită pentru contracararea acestor fenomene; dlui Neculai Enciu, vicepreşedinte al Federaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, care a rememorat activitatea grupului de rezistenţă din carea făcut parte la liceul din Huşi, şi a altor participanţi.
Dl Florin Dobrescu, secretarul Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu care, în colaborare cu Federaţia Română a Foştilor Deţinuţi Politici Luptători Anticomunişti, a organizat acest eveniment, a ţinut să mulţumească Muzeului de Istorie a Municipiului Bucureşti pentru găzduirea Serilor Rezistenţei, anunţând că acestea vor continua şi cu alte evenimente dedicate luptei poporului român împotriva comunismului.