Marti, 10 mai, la Sala Unirii din Alba Iulia, in organizarea Muzeului Unirii, al altor institutii din Alba Iulia si a Fundatiei „Ion Gavrila Ogoranu” s-a desfasurat simpozionul „In memoriam” Ion Gavrila Ogoranu

In fata unei audiente formata in mare parte din elevi de la Colegiul National „Horea Closca si Crisan din Alba Iulia, Liceul Militar „Mihai Viteazul”, studenti si profesori de la Universitatea „1 Decembrie 1918”, deosebit de sensibili la mesajul vorbitorilor, s-au prezentat ganduri si reflectii legate de viata, lupta si opera marelui erou al rezistentei anticomuniste.

Directorul Muzeului Unirii, Gabriel Rustoiu, a evocat intalnirea sa din timpul perioadei de studentie cu Ion Gavrila si impresia deosebita pe care acesta i-a facut-o. Poetul si universitarul Aurel Pantea a starnit aplauzele salii prin elogiul facut personalitatii si destinului exceptional al celui disparut. Coriolan Baciu a prezentat o biografie cu detalii personale ale sotilor Ana si Ion Gavrila, precum si o bibliografie a lucrarilor editate. Conferentiarii universitari de la Catedra de Istorie a Universitatii, Laura Stanciu si Valer Moga au rememorat cele 2 intalniri cu „Mosul” Ion Gavrila din cadrul unui modul de cercetare in anii ’90, si au situat in contextul istoriei recente lupta de rezistenta anticomunista. Muzeograful Tudor Rosu a facut o recenzie a filmului „Portetul Luptatorului la Tinerete”, film care a rulat pe un ecran din Sala Unirii pe toata perioada de desfasurare a lucrarilor.
Lucrarile simpozionului au fost conduse cu tact si profesionalism de catre dr. Liviu Zgarciu, muzeograf in cadrul Muzeului Unirii. La sfarsitul prezentarilor participantii au putut sa rasfoiasca volumele prezentate si sa adreseze intrebari vorbitorilor.

Liked it? Take a second to support Cristian on Patreon!

Lasă un răspuns