Generalul Radescu comemorat la Cimitirul Bellu. Anul 2015 – dedicat recuperarii memoriei marelui luptator anticomunist.

DSCF2541-600x401 Un gest cuvenit de dreptate istorică s-a făcut astăzi la Bucureşti, uneia dintre cele mai proeminente personalităţi ale luptei anticomuniste din ţara noastră. Aproape necunoscut de contemporani, în ciuda fermităţii şi curajului cu care s-a opus instaurării comunismului în România, generalul Nicolae Rădescu – ultimul prim-ministru democrat al ţării noastre, a fost comemorat astăzi, 30 martie 2015, la Bucureşti, în cadrul unei ample ceremonii oficiale.
Este prima dintr-o serie de manifestări ce vor avea loc pe parcursul anului 2015, care a fost declarat an memorial Nicolae Rădescu, la iniţiativa Fundaţiei Române pentru Democraţie, conDSCF2552-600x401dusă de fostul preşedinte Emil Constantinescu, şi respectiv de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, reprezentată de Octav Bjoza, subsecretar de stat pentru problemele luptătorilor anticomunişti.
Beneficiind de ceremonialul militar condus de general de brigadă Dorinel Duican, locţiitorul comandantului Diviziei 1 Infanterie Dacica, ceremonia desfăşurată în Cimitirul Bellu, la cavoul familiei Rădescu, s-a bucurat de prezenţa fostului preşedinte Emil Constantinescu, a subsecretarului de stat Octav Bjoza, a principelui Radu al României – ca reprezentant al Casei Regale, a reprezentanţilor Guvernului, conducerii Senatului, Ministerului Apărării Naţionale, guvernatorului Băncii Naţionale, Primăriei Capitalei, familiei generalului Rădescu, realizatoarei TV Lucia Hossu Longin, dnei Rodica Smaranda Vulcănescu – soţia lui Ion Vulcănescu, secretar al generalului Rădescu şi fondator al organizaţiei de rezistenţă anticomunistă „Graiul Sângelui”, Florin Dobrescu – secretar al Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu.
După o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu preotul Aurel Mihai, a vorbit dl Emil Constantinescu, care a ţinut să elogieze personalitatea exemplară a generalului Rădescu, cel care prin dârzenia sa, riscându-şi viaţa, a opus o ultimă rezitenţă la nivel de stat împotriva instaurării nopţii comuniste ce avea să dureze jumătate de secol. Fostul preşedinte al României a propus ca anul 2015 să fie declarat „Anul recuperării memoriei generalului Rădescu” pentru a oferi românilor şi în special tinerei generaţii, la 70 de ani de la instalarea regimului comunist în România şi la 25 de ani de la prăbuşirea lui, modelul unui om de stat vizionar, cultivat şi curajos în momente de restrişte a istoriei, reper de care România are nevoie pentru renaşterea morală într-un moment de criză generalizată a societăţii.
Prof. dr. Alexandru Şerbănescu, nepotul generalului Rădescu, a evocat momente dramatice din tinereţea petrecută alături de unchiul său, precum şi modul în care s-a petrecut repatrierea SUA a osemintelor celui comemorat, în timpul mandatului preşedintelui Constantinescu, cu sprijinul primului ministru Mugur Isărescu.

Buciumul.ro

Liked it? Take a second to support Dobrescu Florin on Patreon!

Lasă un răspuns