Lansarea cărţii tânărului filosof şi cercetător Tudor Petcu, desfăşurată marţi 20 octombrie, la prestigioasa Librărie Mihai Eminescu din Bucureşti, s-a bucurat de un public numeros, în cea mai mare parte alcătuit din tineri, ceea ce confirmă încă o dată interesul deosebit pe care îl suscită subiectul persecuţiei anticreştine din perioada totalitarismului comunist.
„Rezistenţa creştină în timpul regimurilor comuniste. Convorbiri cu Didier Rance”, aşa se intitulează micul volum apărut la Editura Sânziana, realizat sub forma unui interviu cu reputatul teolog francez, unul dintre cei mai avizaţi în domeniul martirologiei contemporane, personalitate cu deosebite contribuţii la constituirea unei martirologii a estului european în timpul celor 45 de ani de comunism.
Manifestarea s-a bucurat de participarea scriitorului Marcel Petrişor, fost deţinut politic, şi a lui Coriolan Baciu, preşedintele Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu. Acesta din urmă şi-a exprimat satisfacţia pentru această apariţie editorială, subliniind importanţa unor astfel de abordări venite din perspectiva lumii apusene, asupra fenomenului rezistenţei creştine şi a martirajului creştin cunoscut de naţiunile est-europene în perioada totalitarismului. El a făcut numeroase referiri la cazuri concrete de mărturisitori ai închisorilor comuniste, arătând că definitoriu pentru povstea fiecăruia a fost apărarea demnităţii lor şi a poporului din care proveneau, indiferent de ideologia politică pe care o împărtăşea fiecare.
Marcel Petrişor a făcut o legătură cu recent promulgata lege 217/2015, prin care este prejudiciată memoria unei mari părţi a mărturisitorilor creştini din închisorile şi lagărele comuniste. De asemenea, fostul deţinut politic a relatat întâmplări din perioada detenţiei, îndemnând pe cei prezenţi să mărturisească fără teamă memoria celor ce s-au sacrificat pentru libertatea şi demnitatea poporului român.
Florin Dobrescu, secretarul Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu şi managerul Editurii Sânziana, a mulţumit tânărului autor pentru încrederea acordată editurii sale prin încredinţarea spre publicare a convorbirilor c u Didier Rance, şi a făcut, la rândul său, o paralelă între subiectul cărţii şi aşa numita lege antilegionară, evocând cazul profesorului Aurel Vişovan, liderul rezistenţei anticomuniste maramureşene, menţionat de Didier Rance în lucrarea „Courage et fidelite”, dedicată martiriului Bisericii Greco-Catolice din România, şi a cărui memorie a fost întinată anul trecut, prin desfiinţarea unei plăci memoriale instalate în Liceul Dragoş Vodă din Sighetul Marmaţiei, ca urmare a sesizării Institutului Elie Wiesel.
Participanţii au putut obţine autografe pe cărţi din partea autorului, în finalul lansării de carte.
Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu