Delegatia Fundatiei Ogoranu la inaugurarea Centrului pentru studiul istoriei contemporane.

În ziua de vineri 12 februarie 2016, o delegaţie a Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu a participat la inaugurarea oficială a Centrului-pilot pentru studiul istoriei recente de la Fortul 13 Jilava.

DSCN9787

Delegaţia Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu: Zoe Rădulescu, Elena Rădulescu şi Florin Dobrescu.

DSCN9754

Lucia Hossu-Longin, Oana Stănciulescu, Zoe Rădulescu şi Emil Constantinescu asistând la o demonstraţie de funcţionare a instalaţiilor digitale de prezentare a Fortului 13 Jilava.

Este vorba de rezultatul proiectului POSDRU „Istoria recentă a României. Pachet educațional pentru cursul opțional de Istorie recentă a României”, derulat de Ministerul Educației Naționale și Cercetării științifice care a colaborat în acest proiect cu Administrația Națională a Penitenciarelor, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și Fundația Română pentru Democrație.

Delegaţia Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu a fost reprezentată de d-na Zoe Rădulescu, d-ra Elena Rădulescu şi dl Florin Dobrescu.

Redăm mai jos comunicatul Fundaţiei Române pentru Democraţie:

DSCN9711

Florin Dobrescu, Zoe Rădulescu, Marius Oprea, Elena Rădulescu şi Oana Stănciulescu.

Vineri, 12 februarie 2016, proiectul Memorialul Fortul 13 Jilava lansat, la inițiativa președintelui Emil Constantinescu, de Fundația Română pentru Democrație în colaborare cu Asociația Foștilor Deținuți Politici din România și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a marcat un nou pas important: Inaugurarea unui Centru de studiu a Istoriei recente a României.

DSCN9772

Celula în care a fost amenajat centrul-pilot pentru studiul istoriei recente, la Fortul 13 Jilava.

Centrul Pilot de la Fortul 13 Jilava este rezultatul proiectului POSDRU ‘Istoria recentă a României. Pachet educațional pentru cursul opțional de Istorie recentă a României’ derulat de Ministerul Educației Naționale și Cercetării științifice care a colaborat în acest proiect cu Administrația Națională a Penitenciarelor, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și Fundația Română pentru Democrație.

Centrul pilot se adresează în primul rând elevilor și studenților care vor beneficia de un spațiu dotat cu echipamente IT și multimedia. Amenajarea a prevăzut refacerea instalației electrice și montarea unui grup de pompare și canalizare pentru evacuarea apei pluviale în clădirile dezafectate ale vechiului penitenciar Jilava.

Din punct de vedere educațional, acest proiect intenționează să valorifice istoria îndelungată și complexă a Fortului 13 Jilava, care este un loc al memoriei, exemplar pentru întregul secol XX, cu toate ororile totalitarismului. Acest demers educativ de adresează în primul rând tinerilor care sunt obligați să nu uite istoria și păstreze vie memoria celor care au plătit cu libertatea și viața lor pentru curajul de a înfrunta abuzurile și crimele dictaturii comuniste.
La deschiderea centrului au participat președintele Emil Constantinescu, ministrul Educației, Adrian Curaj, Alexandru Oprean, secretar de stat în Ministerul Culturii, Gabriel Leahu, secretar general al MENCș, managerul proiectului POSDRU, Irina Oberländer-Târnoveanu, consilier la Președinția României, directorul ANP Cătălin Bejan, Dinu Zamfirescu, președintele Consiliului științific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, Dragoș Petrescu, președintele Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Marius Oprea, istoric, fost președinte IICCMER, membri ai Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, Lucia Hossu Longin, realizatoarea serialului Memorialul durerii, oficiali din Primăria Municipiului București, Ion Baurceanu, Mihai Bontea, Constantinescu Crăciun, foști deținuți politici, Zoe Rădulescu, care s-a născut într-o închisoare comunistă.

Manifestarea s-a încheiat cu o demonstrație și o lecție interactivă cu participarea elevilor de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr și școala gimnazială nr. 2 Jilava coordonată de profesorul de istorie Stan Stoica.

Adresându-se elevilor, președintele Constantinescu le-a spus: ‘Vă găsiți acum la Jilava într-un loc unde puteți înțelege mai bine consecințele modului în care alegi să-ți construiești propria ta viață. Ați avut ocazia azi să vă întâlniți cu foști deținuți politici care au fost întemnițați aici în perioada comunistă pentru convingerile lor ideologice sau religioase. Ei sunt cei care au ales să se dedice unor valori înalte ale ființei umane: adevăr și dreptate și să pună patria mai presus de familia ori chiar de libertatea și de viața lor. Ei se bucură astăzi de respectul și de admirația noastră și a celor ce vor veni în istorie după noi. În același timp, foarte aproape, despărțită doar de un gard, este închisoarea de maximă siguranță Jilava, unde sunt încarcerați delincvenți de drept comun care au ucis, au violat, au înșelat sau au furat din bunurile altor oameni ori ale statului, care sunt ale tuturor cetățenilor României. Ei sunt supuși oprobiului public și au acoperit cu rușine familiile lor sau instituțiile pe care le-au reprezentat.

În ultimele două decenii, în România nimeni nu a mai trebuit să lupte cu prețul vieții pentru adevăr și dreptate, nici să-și riște libertatea sau să fie torturat pentru convingerile sale. Celor care doresc să-și asigure respectul de sine și respectul celorlalți li se cere doar să respecte legile statului, să fie cinstiți și corecți cu semenii lor.

Este în puterea voastră să alegeți.”

Biroul de presă al Fundaţiei Române pentru Democraţie

13 februarie 2016

SURSA: AGERPRES

Liked it? Take a second to support Dobrescu Florin on Patreon!

Lasă un răspuns