ANUL JUBILIAR OGORANU. „N-am biruit nici noi, dar speranta ca, în viitor, vom fi întelesi, ne da încredintarea ca, totusi, cândva, vom birui noi, românii…”

„Acuzaţia care se aduce de cele mai multe ori Rezistenţei, e că n-a biruit. Ori, luăm istoria noastră şi constatăm următorul lucru: că istoria noastră e mai mult, e în proporţie covârşitoare, alcătuită din înfrângeri. Dar aceste înfrângeri sunt cele care ne menţin în Istorie şi ne menţin drepturile de a călca pe pământul pe care suntem, în zilele noastre.

tineretul.deplange.moartea.eroului - CopyLuînd-o aşa, Ştefan cel Mare a trebuit să capituleze, în cele din urmă, în faţa turcilor, Mircea, la fel. N-a biruit Horia, n-au biruit nici cei dinainte… N-a biruit Avram Iancu !… N-am biruit în Războiul din 1916-18, când am fost, în cele din urmă siliţi să semnăm o pace dictată de alţii. Dar, prin faptul că  am luptat, prin faptul că am fost acolo când Istoria ne-a cerut să fim prezenţi pe câmpul de luptă, în locul unde trebuia să luptăm, am căpătat acest drept de a exista cu fruntea sus şi de a nu ne fi ruşine să ne numim români.

N-am biruit nici noi, dar onoarea, demnitatea şi speranţa că, în viitor, vom fi înţeleşi, ne dau încredinţarea că, totuşi, cândva, vom birui, noi, românii. Pentru că aşa voim, s-aducem floarea noastră românească în cununa florilor lumii. E ceea ce ne ţine mai departe şi am speranţa că acest lucru se va întâmpla.”

Ion Gavrilă Ogoranu, 19.11.2005. Apărut în revista“Buciumul”, nr. 19, ian. 2006

Liked it? Take a second to support Dobrescu Florin on Patreon!

Lasă un răspuns