OGORANU – PREZENT LA ALBA IULIA. Simpozionul memorial de la Sala Unirii a debutat cu o expozitie.

Simpozionul dedicat Rezistentei anticomuniste din Romania, care si-a desfasurat lucrarile la Sala Unirii din Alba Iulia, a beneficiat de un interes deosebit din partea celor participanti, in special tineri de la liceele din Alba Iulia, care au ascultat cu interes lucrarile prezentate si au aplaudat luarile de cuvant ale participantilor.

776A4999-600x400In prima parte, d-l Coriolan Baciu, presedintele Fundatiei „Ion Gavrila Ogoranu”, a vernisat expozitia de fotografii si colaje de texte „Ion Gavrila Ogoranu – 10 ani de  la moarte”, prin care se redau cele mai importante momente ale destinului exceptional ale acestui erou al luptei anticomuniste, pentru libertatea si demnitatea neamului romanesc.

Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Plesa, a prezentat asistentei o calda evocare a lui Ion Gavrila, precizand ca s-a bucurat de fiecare rand citit din cartile acestuia, si a reusit, prin citirea 776A4977-600x400cartilor de memorialistica legate de represiunea si rezistenta in perioada comunista, sa aiba o intelegere a acestor fenomene istorice si politice.

A urmat d-na profesoara Daniela Cetean, de la Liceul Horea Closca si Crisan din Alba Iulia, care a subliniat necesitatea studierii mai aprofundate a istoriei recente, cu accent pe lupta de rezistenta anticomunista, pentru a da elevilor de liceu informatii cat mai 776A4989-469x313complete si relevante.

D-l Liviu Plesa, cercetator la CNSAS, a prezentat un studiu privind Grupul de rezistenta al maiorului Nicolae Dabija si al fratilor Macavei Alexandru si Macavei Traian din Muntele Mare, si al actiunilor represive care au uramat dupa lichidarea acestui grup, care au afectat peste 300 de persoane din judetul Alba.

776A4970-469x313D-l Mircea Cristea de la Muzeul National al Unirii a avut o prezentare a grupului de rezistenta a fratilor Spaniol din Aiud, cu un studio de istorie orala din marturii pastrate in arhiva de istorie orala de la muzeul din Cluj, accentuand necesitatea completarii acestor marturii cu documente din arhive, ca urmare a unor studii mai extinse.

776A4997-469x313Simpozionul s-a terminat cu citirea unor pasaje din volumul 2 al cartii lui Ion gavrila Ogoramu „Brazii se frang dar nu se indoiesc”, care exprima cu fraze remarcabile  idealurile si credinta luptatorilor.

Liked it? Take a second to support Dobrescu Florin on Patreon!

Lasă un răspuns