Lansarea cartii „Povestiri din închisori si lagare” de Petre Baicu.

„Vă felicit pentru tot ceea ce aţi realizat prin această mărturie care mie mi-a plăcut mult, alegând-o din atâtea şi atâtea pe care le-am primit din ţară. Mi-a plăcut tonul şi omul.” (Virgil Ierunca, Paris, 1993)

Memoria unui alt mare luptător anticomunist a fost reînviată la Libăria Mihai Eminescu din București, în cadrul serilor Rezistenței organizate de Fundația Ion Gavrilă Ogoranu și Asociația Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei.

La lansarea cărţii „Povestiri din închisori şi lagăre”, care a avut loc în seara de 7 iunie, au participat Octav Bjoza – preşedintele AFDPR, Zoe Rădulescu – fostă deţinută politic şi preşedintă a Asociaţiei „Gogu Puiu şi Haiducii Dobrogei”, prof. univ. dr. Mihail Diaconescu – scriitor şi critic literar, Marius Oprea – istoric şi investigator al crimelor comunismului, precum şi fiul autorului, dl Horia Baicu. Moderatorul manifestării a fost, şi de această dată, secretarul Fundaţiei „Ion Gavrilă Ogoranu”, Florin Dobrescu.

PETRE BAICU (1918-1999), autorul cărţii a fost unul dintre românii care, imediat după invadarea ţării de către sovietici, în 1944, au început organizarea susţinută a Rezistenţei naţionale împotriva ocupantului. El a fost arestat încă din 1945, fiind anchetat de organele NKVD şi apoi de Siguranţă, după care în 1948 avea să fie rearestat şi închis până în 1964. De altfel, Petre Baicu fusese deţinut politic şi în timpul celorlalte două dictaturi – carlistă şi antonesciană, în anii anteriori.

Cu atât mai interesante au fost luările de cuvânt, cu cât cei ce au vorbit – cu excepţia Zoei Rădulescu – l-au cunoscut personal pe Petre Baicu, fiecare într-un alt context: Octav Bjoza încă din 1990 în cadrul filialei braşovene a AFDPR, unde au colaborat apropiat, Marius Oprea în primii ani de după Revoluţie, când a colaborat cu Petre Baicu la o publicaţie braşoveană, iar Mihail Diaconescu în cadrul unor relaţii familiale.

O seară de neuitat, cu invitaţi de mare prestigiu, cu un public alcătuit din oameni frumoşi, în cadrul opitalier al acestui focar de cultură din inima Capitalei – Librăria Mihai Eminescu. Un demers necesar, restituirea memoriei acestui om de mare caracter şi valoare, Petre Baicu, a fost împlinit graţie iniţiativei fiului său, Horia Baicu, de a publica o a doua ediţie a acestei cărţi apărute la începutul anilor 1990, la primirea căreia Virgil Ierunca îi scria, de la Paris, autorului: „Vă felicit pentru tot ceea ce aţi realizat prin această mărturie care mie mi-a plăcut mult, alegând-o din atâtea şi atâtea pe care le-am primit din ţară. Mi-a plăcut tonul şi omul.”

Liked it? Take a second to support Dobrescu Florin on Patreon!

Lasă un răspuns