Cea de-a VII-a editie a simpozionului memorial dedicat rezistentei anticomuniste din judetul Alba si in special figurii emblematice a eroului rezistentei anticomuniste Ion Gavrila Ogoranu s-a desfasurat in Sala Unirii din Alba Iulia, intr-un cadru solemn, sub privirile auguste ale Regelui Ferdinand si ale Reginei Maria, care se remarcau in portretele de mari dimensiuni expuse in jurul celor aproape 100 de participanti.
D-l Liviu Zgarciu, din partea Muzeului Unirii a fost gazda simpozionului,a asigurat coordonarea luarilor de cuvant si a subliniat meritul acestei intalniri anuale pentru aducerea in spatiul public a unor fapte si destine care altfel s-ar pierde in uitare.
Dl Director al Muzeului Unirii, Gabriel Rustoiu, a venit cu informatii la zi privind actiunea de exhumare la care a participat, a tanarului luptator anticomunist,Mugur Calinescu,din Botosani, suspectat de a fi fost ucis in timpul anchetarii de catre Securitate in anii ’80.
Coriolan Baciu, Presedintele Fundatiei Ion Gavrila Ogoranu a evocat figura eroului Ion Gavrila si contextul mai general al rezistentei, inclusiv legat de cercetarile de arhiva privind luptele din Muntii Apuseni, consemnate in volumul VII al memorialului „Brazii se frang dar nu se indoiesc”.
Cercetatorul Liviu Plesa de la CNSAS a prezentat istoria grupului de rezistenta de la Posaga,jud. Alba, condus de Leon Susman, care a reusit, mai ales datorita devotamentului locuitorilor din satele Segagea si Posaga de Sus, sa reziste timp de 9 ani, din anul 1948 pana in anul 1957.
Primarul orasului Teius, Mirel Vasile Halalai, a relatat celor prezenti experienta aflarii unor detalii traumatizante din dosarele de urmarire ale propriei familii si a indemnat pe cei tineri sa valorifice bogatia de informatii care pot fi accesate, inclusiv prin internet, pentru ca evenimente tragice precum cele relatate de catre istorici sa nu se mai repete.
La sfarsitul lucrarilor au intervenit din sala d-na profesoara Daniela Cetean si d-l profesor Adrian Simion, care au evocat situatiile ingrozitoare create prin represiunea anilor ’50 si au subliniat eroismul si capacitatea de jertfa a luptatorilor anticomunisti, indemnand pe cei prezenti la studiu pentru a pastra in memorie si contiinta valorile adevarate ale neamului romanesc.
Elevii si studentii prezenti au apreciat calitatea luarilor de cuvant si bibliografia propusa spre studiu si analiza.
A consemnat,
Coriolan Baciu