Comemorare Majadahonda 2020

Sub un soare blând pentru luna ianuarie, a 83-a comemorare a jertfei  legionare de la Majadahonda a adunat cu speranță și pioșenie  aproximativ  300  de români și spanioli.  Anul  acesta se împlinesc și 50 de ani  de la inaugurarea, la 13 septembrie 1970, a monumentului  Moța-Marin, cel  mai măreț ansamblu  monumental dedicat exilului românesc.

O atât de veche tradiție comemorativă (prima comemorare a avut loc la 13  inauarie  1941), ,acest act nu e apanajul vreunei asociații sau  grupări, manifestările desfășurându-se sub coordonarea Asociatiei pentru custodierea  monumentului  Moța-Marin.

Evenimentul de anul acesta a debutat cu o  slujbă religioasă de pomemire a  martirilor  legionari,  făcută de preotul Marius Vișovan. A urmat un scurt discurs, în limba spaniolă, al  distinsului preot, acesta evidențiind unicitatea jertfei legionare de la Majadahonda și  trăinicia prieteniei naționaliste româno-spaniole în perpetuarea jertfei. A urmat la cuvânt reprezentantul Fundației Geoge  Manu din Spania, dl Călin  Gabor, care a făcut precizări importante privind  istoria monumentului și a jertfei legionare.

Reprezentantul Fundatiei Ion Gavrilă Ogoranu,  dl ing. Sorin Olariu, a citit   un mesaj din partea  comandantului  legionar Dan Boghiu, ultimul membru în viață al  Consiliului Politic  al  Mișcării Legionare (desemnat de Horia Sima prin  Comunicatul  nr. 4 din 1970 în Comitetul de  construcție a Monumentului de la Majadahonda. Mesajul, deosebit de  documentat din punct de vedere istoric, cât și autorizat, al posesorului celui mai înalt grad și celei mai înalte duncții legionare din prezent, a reprezentat o istorie a

luptei pentru realizarea monumentului, dificultăților de strângere a fondurilor necesare construcției, obținerii terenului și

realizării efective a ansamblului monumental. Totodată, a fost transmis și un apel la perpetuarea comemorarii anuale, așa cum a fost ea rânduită de înaintașii exilului

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este WhatsApp-Image-2020-01-15-at-14.19.48-600x450.jpeg

anticomunist, pentru păstrarea monumentului și perpetuarea Cultului  de la  Majadahonda fără compromisuri partinice sau deviații.

În partea  a doua a mesajului  lui  Sorin Olariu, s-a evidențiat strădania  românilor din țară  si  diaspora  pentru   plătirea  anuală, de  7  ani încoace, după plecarea în veșnicie a lui Nae Rosca, a impozitului aferent terenului pe care este amplasat monumentul, în contextul dificil al luptei cu corectitudinea politică și marxismul cultural. Întregul mesaj a fost  tradus în limba spaniolă de camaradul Eduard  Herea din Valencia.

Ultima cuvântare a  fost  cea  al  lui  Miquel  Menendez  Pinar , nepotul  fostului deputat  franchist  Blas  Pinar,  un  prieten  deosebit  al  românilor   legionari din Spania și  presedinte al Asociației  pentru custodierea monumentului  legionarilor  români  de la  Majadahonda. Acesta a  mulțumit  tuturor  participanților  la  comemorare,  în mod deosebit celor  care au contribuit material la menținerea monumentului și perpetuarea comemorării anuale. El și-a exprimat hotărârea continuării luptei împotriva atacurilor Stângii neomarxiste care și-au propus să șteargă istoria creștină a Spaniei și să falsifice istoria războiului civil din 1936-1939.

A relatat ing. Sorin Olariu, reprezentantul Fundației Ion Gavrilă Ogoranu
Liked it? Take a second to support Dobrescu Florin on Patreon!