Petre Starcovici – Prezent! La despărțirea de un camarad drag.

De la Brașov am primit incredibila veste a plecării dintre noi a bunului nostru camarad Petre Starcovici. Suflet de o aleasă noblețe și dăruire, permanent prezent acolo unde era nevoie de implicare și un sfat luminat, nelipsit din mijlocul tinerilor camarazi în acțiunile întreprinse de organizațiile din Brașov ale Fundației Ion Gavrilă Ogoranu și fostului Partid “Totul pentru Țară” (Pentru Patrie), Petre Starcovici aparținea acelei aristocrații a spiritului, pe cale de dispariție astăzi, care se stinge, cu fiecare zi, odată cu plecarea dintre noi a ultimilor foști deținuți politici anticomuniști.

Structura lui sufletească l-a făcut să se alăture de la început, imediat după căderea oficială a regimului comunist din 1989, supraviețuitorilor Mișcării Legionare, trecuți prin ani grei de temnițe și persecuții, care la Brașov se aflau în număr mare, având între ei grade ale fostei mișcări decimate de represiunea celor trei dictaturi ale veacului trecut. De altfel, Brașovul a fost centrul unde în acei ani de reorganizare a vechilor militanți, aveau loc – în locuințele lui Niculae Purcărea și Ion Agapie – adunările ce au zămislit, în 1993, reînființarea fostului Partid “Totul pentru Țară”, sub conducerea comandanților legionari Nistor Chioreanu și Virgil Mateiaș, obligat de autoritățile neocomuniste să funcționeze mult timp sub numele de împrumut “Pentru Patrie”, activând concomitent cu Fundația Buna Vestire. La acel moment, în ciuda vârstei, Petre Starcovici se afla printre cei ce se puteau numi “tineretul” filialei brașovene a acestui partid. Oricum, vârsta sa biologică a fost întotdeauna contrazisă de entuziasmul, exuberanța și energia caracteristice, care îl făceau mai târziu să fie regăsit mai mult în mijlocul grupului de tineri brașoveni, decât în cel al bătrânilor.

Poate că ar trebui vorbit mai mult despre relația specială stabilită între camaradul Petre Starcovici și fondatorul nostru, bădia Niculae Purcărea, relație favorizată nu doar de faptul că erau vecini, acolo, în istoricul cartier al Șcheilor Brașovului, cât mai ales de afinitatea sufletească ce se stabilise între ei. Ani mulți, atunci când vârsta și sechelele regimului exterminatoriu din temnițele comuniste începeau să îi răpească lui Niculae Purcărea posibilitățile de mișcare, Petre Starcovici a fost un adevărat asistent și secretar al șefului legionar al județului Brașov, el reprezentându-l practic pe bătrânul luptător în coordonarea activității filialei Brașov și mai ales a grupului de tineri care își propuneau să se inițieze în stilul de viață al comunității legionarilor de sub poalele Tâmpei.

În octombrie 2014, s-a aflat printre contingentul de membri ai Partidului Totu pentru Țară care au depus legământul legionar în fața lui Niculae Purcărea, în casa istorică a acestuia din Șcheii Brașovului.

Atunci când a luat ființă Fundația Ion Gavrilă Ogoranu, Petre Starcovici s-a aflat, ca și Niculae Purcărea, printre promotrii acestui demers civic-cultural al luptătorilor anticomuniști și urmașilor acestora, susținând cu entuziasm activitatea și prestigiul filialei brașovene a acestei instituții a Memoriei.

Deși știam că este greu bolnav în ultima vreme, totuși plec area sa dintre noi a căzut ca un trăznet, fiind greu acceptată de prietenii și camarazii care l-au respectat și iubit. Rămâne în urma sa o amintire de lumină, un exemplu și totodată un îndemn de a continua, astăzi în condiții tot mai grele, lupta pentru adevăr și dreptate, pentru dreptul la Memorie pe care nimeni și nimic nu ni-l poate lua.

În veci pomenirea sa!

“Ca o lacrimă de sânge / A căzut o stea…”

Petre Starcovici! Prezent!

Consiliul Director al Fundației Ion Gavrilă Ogoranu

Coriolan Baciu – Președinte.

Florin Dobrescu – Secretar.

Cu Niculae Purcărea, la aniversarea de 90 de ani a acestuia.

 

Liked it? Take a second to support Dobrescu Florin on Patreon!