Bucureștiul cinstește Rezistența anticomunistă a Brașovului. Prezentarea unei cărți a demnității românești.

Apărută pentru prima oară în 1991 în SUA, la editura lui Traian Golea, mănunchiul de evocări ale Rezistenței anticomuniste din Brașov și munții din împrejurimi, organizate imediat după ocuparea țării de armatele sovietice și până în 1948, inițiativa lui Petre Baicu – el însuși combatant -, a fost completată fericit în 1997 de amintirile lui Alexandru Salcă, și el participant al Rezistenței din zonă. Cele două ediții s-au epuizat rapid și timp de 2 decenii publicul românesc a fost privat de această contribuție memorialistică deosebit de importantă pentru istoria recentă a României.

Evenimentul din seara zilei de 18 februarie 2020, desfășurat în ambianța prestigiosului Centru Educațional Socrate, din inima Bucureștiului, găzduit de Fundația Ion Gavrilă Ogoranu, Asociația Gogu Puiu și Editura Sânziana – sub egida căreia a apărut această a treia ediție a cărții „Rezistența din Munții Brașovului”, s-a bucurat de un public preponderent tânăr și de foarte bună calitate, receptiv la situația ingrată în care se află Memoria luptei anticomuniste în această perioadă.

Invitații au fost pe măsura valorii acestei cărți-document. Dl Octav Bjoza, președintele AFDPR, el însuși membru și fost președinte al filialei brașovene a acestei organizații, s-a numărat printre apropiații colaboratori ai coautorilor cărții, regretații deținuți politici Petre Baicu și Horia Salcă. Domnia sa a evocat cu emoție amintiri plăcute legate de cei doi, inclusiv contribuția acestora la înființarea, imediat după decembrie 1989, a Asociației Foștilor Deținuți Politici de la Brașov.

Marius Oprea, la rândul său brașovean de origine și colaborator apropiat al celor doi autori, încă din primele luni ale anului 1990, a evocat, de asemenea, o serie de amintiri legate de aceștia, dar a prezentat și o analiză istorică a modului în care, în regiunea Brașovului, a luat ființă, incă din primele momente de după ocuparea României de sovietici, o amplă rețea de rezistență anticomunistă, destructurată de represiunea comunistă abia în 1948.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este DSC_4397-600x401.jpg

Invitat la manifestare, dl Horia Salcă, fiul regretatului Alexandru Salcă, a avut prilejul să evoce momente impresionante petrecute în preajma tatălui său și a camarazilor de suferință ai acestuia, între care existau relații de-a dreptul familiale.

O carte-document, o evocare – din chiar sursa protagoniștilor – a unui episod extrem de important al luptei anticomuniste a poporului român. Și totodată, o invitație pentru orice brașovean și orice român, de a citi această carte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este DSC_4378-600x401.jpg

Liked it? Take a second to support Dobrescu Florin on Patreon!