COMUNICAT. Alături de Octav Bjoza

Fundația Ion Gavrilă Ogoranu, înființată de luptători în Rezistența anticomunistă și urmași ai acestora, a luat cunoștință cu stupefacție de decizia premierului liberal Florin Câțu de a-l destitui pe domnul Octav Bjoza din funcția de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989.

Suntem încredințați că întreaga lume românească trăiește în aceste momente aceleași sentimente de indignare și frustrare în fața acestei samavolnicii de care nu a fost capabilă nici o altă guvernare anterioară. Fărădelegea este cu atât mai mare cu cât România este o țară în care represiunea comunistă a fost una dintre cele mai dure, afectând sute de mii de persoane, iar consecințele ei au fost resimțite de milioane de oameni, membrii familiilor victimelor acestei represiuni. În condițiile în care România se află pe ultimul loc în ceea ce privește reparațiile morale acordate acestor victime și urmașilor lor, iar participanții direcți la lupta de rezistență aproape că au dispărut din punct de vedere biologic, prezența domnului Octav Bjoza în Guvernul României constituia nu doar o necesitate de reprezentare a unui grup social, ci mai ales un reper moral. Nu greșim dacă spunem că, printre figurile șterse ale atâtor guvernări caracterizate prin corupție și incompetență, Octav Bjoza a reprezentat singura figură emblematică și purtătoare de substanță morală.

Considerăm util să reamintim că înființarea unui post de secretar de stat destinat problemelor celor care au luptat împotriva comunismului a constituit un deziderat permanent al foștilor deținuți politici după 1990, pentru care au militat activ oameni ca Ion Gavrilă Ogoranu, Constantin Iulian, Gheorghe Jijie, Constantin Ticu Dumitrescu și alții. Ignorat de toate guvernele de stânga sau de dreapta, acest deziderat a fost pentru prima dată împlinit în 2014, ca urmare a lobby-ului făcut de fostul președinte al României, dl Emil Constantinescu, astfel apărând postul de subsecretar de stat ocupat de domnul Octav Bjoza în toate guvernele de atunci și până acum. A devenit o cutumă aceea ca titularul pentru acest post să fie desemnat de Asociația Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR), așa cum postul de secretar de stat era ocupat de reprezentantul revoluționarilor. A fost pentru prima dată când luptătorii anticomuniști și urmașii lor au fost reprezentați în Guvernul României, așa cum era firesc, iar funcția exercitată de dl Octav Bjoza a fost una nu politică, ci în primul rând de reprezentare morală.

În toți acești șapte ani de activitate în cadrul secretariatului de stat, președintele AFDPR a reprezentat cu demnitate și profesionalism, în țară și în străinătate, pe luptătorii anticomuniști și urmașii acestora. Au fost ani dedicați integral luptei pentru perpetuarea Memoriei Rezistenței, terfelite de urmașii celor care au instaurat comunismul, și drepturilor camarazilor săi de luptă și copiilor acestora, până astăzi nedreptățiți de copiii celor veniți pe tancurile sovietice. Au fost ani în care Octav Bjoza nu a precupețit nici timp, nici sănătate, dormind câteva ore pe noapte și fiind permanent pe drumuri, între Secretariatul de stat și AFDPR, între diferite locuri din țară unde susținea conferințe, participa la săpăturile de căutare a osemintelor celor exterminați de comuniști sau susținea demersurile celor pe care îi reprezenta.

Se pare că integritatea domnului Bjoza, care niciodată nu a tăcut în fața nedreptăților și a criticat de fiecare dată inclusiv măsurile incorecte ale guvernelor din care făcea parte, nu a plăcut niciodată. Dar nimeni până la acest guvern nu a îndrăznit să se atingă de reprezentantul foștilor deținuți politici din executivul României.

Este limpede că avem de-a face cu o decizie de ordin represiv, o sancțiune pentru modul în care domnul Octav Bjoza a ridicat glasul împotriva măsurilor de discriminare pe criterii politice a memoriei luptătorilor anticomuniști și drepturilor copiilor acestora, împotriva confiscării IICCMER, epurării istoricilor de prestigiu ai acestuia și deturnării sale de la rostul inițial: investigarea onestă a crimelor comunismului. Dar și criticării modului impertinent în care anumiți deputați înțeleg să perpetueze către noile generații măsurile persecutorii adoptate împotriva luptătorilor în Rezistență.

Nu știm dacă guvernul PNL-USR-PLUS realizează că prin decizia de ieri, de destituire a domnului Octav Bjoza din funcția de subsecretar de stat, comite nu doar un uriaș abuz moral, ci aduce o gravă ofensă comunității foștilor deținuți politici, a luptătorilor anticomuniști și urmașilor acestora. O măsură de natură a redeschide în societatea românească răni care ar fi trebuit vindecate printr-un proces de reconciliere națională.

Ceea ce știm cu certitudine este faptul că ne vedem, din nou, aruncați din raportul de drept, de reprezentare în cadrul instituțiilor statului român, într-o poziție care ne amintește tot mai mult de aceea în care au fost ținuți zeci de ani părinții și bunicii noștri.

Fundația Ion Gavrilă Ogoranu

Președinte: Coriolan Grigore Baciu

Secretar: Florin Dobrescu

Liked it? Take a second to support Dobrescu Florin on Patreon!