14 mai 2022. Ziua națională a martirilor din temnițele comuniste, la București

În seara de sâmbătă, 14 mai 2022, centrul Bucureștilor, altminteri atât de aglomerat datorită manifestărilor Nopții Muzeelor, a fost locul de adunare al tuturor celor care se regăsesc sub semnul amintirii luptătorilor Rezistenței anticomuniste. Sute de oameni, majoritatea lor tineri, s-au adunat în Piața Revoluției, lângă statuia lui Iuliu Maniu, purtând portretele celor martirizați între zidurile închisorilor și lagărelor.

Pe fondul muzical al cântecelor din închisori sau din rezistența din munți, care răsunau în piață, de pe panouri priveau Iuliu Maniu, Brătianu, Nicolae Petrașcu, Costache Oprișan, preotul Calciu Dumitreasa, Episcopul Ioan Suciu, Monsenirul Vladimir Ghika, Octavian Tomuța, Valeriu Gafencu, Nicolae Steinhardt, eroii Rezistenței din Munții Făgărașului, Vrancei, Dobrogei și mulți alții. Unii dintre cei care susțineau panourile, erau chiar urmași direcți sau rude ale celor înfățișați în fotografii.

Ziua de 14 mai a fost instituită ca “Zi națională pentru cinstirea martirilor din temnițele comuniste” prin Legea 127 din 2017, având în vedere faptul că în noaptea de 14/15 mai 1948 a avut loc cel mai mare val de arestări din istoria României, mii de tineri fiind arestați și aruncați în închisorile regimului de ocupație. Încă de la început, Institutul Național pentru Studiul Holocaustului în România – „Elie Wiesel” a obiectat public, subliniind că victimele arestărilor din acea noapte au fost legionarii, cu toate că Legea 127/2017 dedică ziua de comemorare tuturor martirilor gulagului românesc, indiferent de apartenența lor politică. Oricum, atmosfera creată de cei de la INSHR-EW a generat ignorarea acestei zile naționale de către toate autoritățile statului român, în ciuda faptului că legea prevede organizarea de către acestea a unor manifestări omagiale.

Fundația Ion Gavrilă Ogoranu și-a asumat organizarea manifestării încă din 2018. Ei i s-au alăturat Asociația Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei, Noua Dreaptă, Frăția Ortodoxă Sf Gheorghe, gruparea NOI, Fundația pentru Redarea Istoriei și alte ONG-uri. Locația a fost aleasă pentru apropierea de sediul Ministerului de Interne, locul de detenție și anchetă a mii de luptători anticomuniști între 1945 și 1964.

Un sobor de preoți delegat de Arhiepiscopia Bucureștilor din cadrul Bisericii Ortodoxe Române a oficiat o slujbă pentru pomenirea sufletelor celor comemorați.

Au fost prezenți și au vorbit: maestrul Dan Puric, senatorul Sorin Lavric, foștii deținuți politici Maria Manolescu, Mirel Stănescu și Nicolae Enciu, dna Zoe Rădulescu – fiica luptătorului Gogu Puiu, căzut în luptă cu Securitatea în 1949, dr. Corneliu Zeană, fiul lui Dumitru Zeană, mort la Aiud, președintele Asociației Urmașilor Persecutaților Regimului Comunist, dl Paul Imbrescu – fiul părintelui Ilie Imbrescu, martirizat în 1949 în temnița Aiudului, Alexandru Balcu din partea Noii Drepte și alții. Interpreta de muzică folk Maria Gheorghiu a interpretat două piese dedicate Mareșalului Ion Antonescu. Manifestarea a fost moderată de Florin Dobrescu, secretarul Fundației Ion Gavrilă Ogoranu. Au fost prezenți, de asemenea, poetul Miron Manega, prințul Dimitrie Sturdza – președintele Asociației ROST, Leonard Câmpeanu – vicepreședinte AFDPR, Mihai Grigoriu – președinte de onoare al PNȚ Maniu-Mihalache și alte personalități.

 

Liked it? Take a second to support Dobrescu Florin on Patreon!