Seară a Memoriei, cu ocazia inaugurării etajului superior al sediului Fundației. Încă un pas spre realizarea Muzeului Rezistenței

A doua zi, duminică 15 mai, la sediul Fundației Ion Gavrilă Ogoranu din București, a avut loc o seară culturală prin care organizatorii au dorit să marcheze inaugurarea sălii mari de la etajul 2 a imobilului, după activitatea de renovare care a durat luni de zile. La sfârșitul anului trecut, prin contribuțiile financiare și munca voluntară a membrilor și susținătorilor Fundației Ogoranu, s-a realizat înlocuirea hidroizolației acoperișului, grav avariată, iar în această primăvară s-a renovat întregul etaj superior, care fusese grav afectat de infiltrațiile apelor din precipitații de-a lungul ultimilor ani.

Sediul Fundației Ion Gavrilă Ogoranu a fost construit în 1999-2000, pe terenul donat de fostul deținut politic Constantin Tănăsescu (15 ani detenție), prin contribuțiile foștilor deținuți politici reuniți în Partidul “Pentru Patrie”, și cu munca voluntară a multora dintre membrii organizației. În anul 2011 a primit personalitate juridică Fundația Ion Gavrilă Ogoranu, clădirea devenind patrimoniu și sediu al acesteia. Etajul 2 al imobilului va adăposti ce amai mare parte a Muzeului Rezistenței, un proiect de valorificare muzeală a vestigiilor luptei anticomuniste a poporului român.

Manifestarea a fost deschisă de secretarul FIGO, Florin Dobrescu, care a mulțumit tuturor celor care au contribuit la încheierea acestei etape importante din proiectul Muzeului Rezistenței.

Invitat special, fostul deținut politic Mirel Stănescu, venit de la Constanța, a evocat celor prezenți dramaticele episoade ale detenției efectuate la Jilava, la Ocnele Mari, în lagărul de la Periprava și în alte centre ale Gulagului românesc.

Interpreta Maria Gheorghiu a presărat, pe parcursul manifestării, cântecele sale îmbibate de istoria dureroasă a acestui popor greu încercat. Ruga lui Corneliu Coposu a răsunat între zidurile acestei clădiri istorice, construite de foștii camarazi de suferință ai regretatului om politic.

Domnul Ion Coja a făcut o prezentare ultimei sale cărți, “Circulările Căpitanului”, o antologie comentată a celor mai importante texte ale lucrării “Circulări și manifeste”, apărută pentru prima oară în 1937. Cartea poate

Domnul Mihai Grigoriu (fiu al fostului deținut politic Mihai Grigoriu, exterminat în 1949 la închisoarea Jilava) deputat PNȚcd între 1996 și 2000, iar ulterior secretar general al acestui partid, actualmente președinte de onoare al PNȚ Maniu-Mihalache, a evocat cu multă emoție suferințele cunoscute de întreaga sa familie.

Actorul Nicolae Urs a recitat câteva poezii din universul concentraționar comunist.

Seara a fost încheiată prin intervenția poetului Miron Manega, care a recitat din creația sa tulburătoare.

Liked it? Take a second to support Dobrescu Florin on Patreon!